Wilde vaart

Voor 15 tot 18 jaar.

Ben jij tussen de 15 en 18 jaar en wil jij je eigen plannen maken? Word dan explorer! De explorers organiseren hun eigen activiteiten, zoals een expeditie in het binnen- of buitenland. Ga zwerven in Zweden, op kamp in Luxemburg of zeilen in Zeeland. Ook organiseren ze spectaculaire evenementen, uitdagende outdooractiviteiten en als klap op de vuurpijl runnen ze gezamenlijk hun eigen afdeling.

Wilde vaart

De jongeren van 15 tot en met 18 jaar worden 'explorers' genoemd bij Scouting. Zij organiseren hun eigen activiteiten, maken hun eigen programma en zorgen dat de gehele groep explorers (afdeling) goed loopt. Ze regelen bijvoorbeeld de financiën van hun afdeling en verdiepen zich in verschillende vaardigheden. Het gebruik van activiteitengebieden (verzamelingen van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen) zorgt voor variatie in het programma. Ook kunnen ze ervoor kiezen om meerdere opkomsten te besteden aan een project. De Wilde Vaart vaart in een ander soort boot dan de zeeverkenners. Waar de verkenners met lelievletten varen, vaart een Wilde Vaarder bij ons in een Lelieschouw. Dit is een iets grotere, iets langere en vooral iets lompere uitvoering van een vlet waarbij men harder moet werken om de boot goed te laten zeilen. Daarentegen kan deze schouw wel met hardere winder doorvaren en de Wilde Vaarders vinden het dan ook leuk om te zeilen wanneer de schuimkoppen op het water staan.

Explorergids

Explorers hebben geen leiding meer, maar begeleiding die advies geeft en motiveert als dat nodig is. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden, ontwikkelen ze zich en worden ze zelfstandig. Ze doen vaardigheden en kennis op en ontwikkelen zich continu. Dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'. De Explorergids, een gids speciaal voor explorers, biedt inspiratie en tips voor deze leeftijdsgroep.

Kampen

De WiVa gaat ook 4 tot 5 keer per jaar op kamp, vaak gaan zij mee met de zeeverkennerskampen. Hiernaast kunnen zij ook nog een eigen kamp of een eigen weekend organiseren als zij dit leuk vinden.

De planning