Wat is scouting?

Scouting is leuk, spannend en plezier maken. Maar scouting is meer. Spelenderwijs leer je je eigen verantwoordelijkheid kennen, zelfstandiger worden en beslissingen nemen. Een aantal thema’s staan centraal bij Scouting Dorus Rijkers Nesselande:

  • Een scout ontwikkelt zijn eigen talenten. Er is ruimte voor de persoonlijke interesses voor iedereen. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig.
  • Een scout verliest de ander nooit uit het oog. Bij de scouting is samenspel en samenwerken belangrijk.
  • Een scout staat open voor zijn of haar omgeving, respecteren van alle culturen in de wereld en ervan willen leren hier belangrijk.  Ook zijn scouts zuinig op de natuur.

Maar wat doe je nou eigenlijk bij Scouting DRN?

Dat is een hele goede vraag, want dat is erg moeilijk uit te leggen. Je doet namelijk zoveel dingen, en ze zijn allemaal verschillend. Het zijn in ieder geval vaak spannende, avontuurlijke, leuke maar ook wel rustige, gezellige en ontspannen activiteiten. We zijn bij scouting sportief, creatief en actief. Leden van Scouting DRN komen ongeveer 1 keer per week bij elkaar. Meestal is dat bij ons clubhuis. Van daaruit worden alle activiteiten gedaan. Ook zijn er regelmatig kampen. Dan kun je een weekend of soms wel eens een week lang ontzettend leuke dingen doen, samen met je andere vriend(inn)en van de scouting! 

Welke leeftijden zitten er allemaal op Scouting DRN? Om het voor iedereen leuk te houden zijn er een aantal leeftijdsgroepen. Deze noemen we bij scouting speltakken. Je kunt al lid worden als je vijf jaar en goed gewend op school bent. Als je wat ouder bent geworden ga je na verloop van tijd ‘overvliegen’ naar de volgende speltak. Het overvliegen vindt 1x per jaar plaats.

Wie zorgt dat er altijd leuke activiteiten zijn?

Bij Scouting DRN hebben we “kaderleden”. Dit zijn de mensen die van alles regelen en organiseren. Met elkaar zorgen zij ervoor dat er leuke activiteiten gedaan kunnen worden, dat er een goed onderhouden clubhuis is, dat er genoeg geld is om materiaal te kopen, enz. Deze mensen zijn erg belangrijk; zonder hen zou Scouting DRN niet kunnen bestaan. Ook al gaat alles goed, we kunnen altijd nog mensen gebruiken die iets willen doen voor ons. Dit kan het begeleiden van een groepje kinderen zijn of spelletjes verzinnen voor op een kamp, maar ook het onderhouden (bijv. schilderen) van het clubhuis of het bestuur helpen. Lijkt het je wel leuk? Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Ervaring is echt niet nodig! Wat kan ik doen als scouting mij wel leuk lijkt? Heel veel jongens en meisjes vinden scouting leuk (zo’n 32 miljoen op de hele wereld), dus het is begrijpelijk dat het jou ook wel leuk lijkt. Je kan contact opnemen met iemand van de leeftijdsgroep waar jij in zou kunnen horen. Als je contact met ons opneemt, dan heb je kans dat je een paar keer mag komen kijken (en meedoen!), want dan kun je eigenlijk pas zeggen of het echt leuk is! Helaas hebben we voor de leeftijdsgroep vanaf 7 jaar een flinke wachtlijst, dus je moet wel even geduld hebben.

Zijn er nog meer scoutinggroepen buiten Nesselande?

Over heel de wereld zijn Scoutingverenigingen. In het buitenland zijn deze vaak nog gescheiden: jongens en meiden apart. In Nederland zijn er zo’n 100.000 jongens en meisjes die méér willen dan alleen kijken naar spanning en sensatie op de buis. Ze willen zélf met leeftijdgenoten avonturen beleven, en zitten dus op scouting. Als je op scouting zit ga je regelmatig naar andere groepen toe, of ga je samen iets doen.

Scouting is de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Het doel van deze vereniging is kinderen en jongeren een plezierige beleving te geven van hun vrije tijd en op die manier een bijdrage te leveren aan de vorming van hun persoonlijkheid. Het spel van verkennen vormt hierbij het uitgangspunt. Iedere week samen een nieuwe uitdaging aangaan. Weg van huis, weg van school: theorie is prachtig, maar de praktijk is toevallig veel leuker! Scouting is de leukste, meest afwisselende vrijetijdsbesteding. En je hebt er in één klap een lading vrienden en vriendinnen bij.